onsdag, februar 07, 2007

Samisk nasjonaldag 6. februar


En dag på etterskudd men det er vel tilgitt. 6. februar er Samenes nasjonaldag og som relativt nyslått same har jeg med stor glede registrert en økende interesse for å markere dette. Da jeg var elev ved Bossekop skole i Alta var det et ikke-tema, jeg kan ikke minnes å ha lært noe om samer i min hjemkommune, og derfor var det utrolig gledelig å se reportasje om markeringen i år i Altaposten . For første gang ble det samiske flagget heist utenfor riksdagsbygningen i Stockholm, 90 år etter det første fellesmøtet for samer i Norge, Sverige, Finland og Russland, mens Oslo markerte dagen med folkefest i rådhuset. Det går fremover!

11 kommentarer:

ninsve sa...

Gratulerer med dagen!
Leste du den lange debatten om Rasisme i lokalsamfunnet på bloggen til Altaposten? 195 kommentarer som diskuterere temaet rasisme mot samer i Alta.

Unni K sa...

Interessant. En opphetet diskusjon, men mange fornuftige innspill mellom alt tullet. Godt dem har et sted å slenge fra seg med leppa uten å få en på trynet. Bedre med en diskusjon enn fortielse.

Anonym sa...

Gratulerer med dagen som var!Fortielse og vold er farlige saker begge deler. Bra det går fremover noen steder i verden. Som vi alle vet, er det nok elendighet som det er. Jeg tror på at nettet kan avlaste IRL for noen frustrasjoner f.eks. ved hjelp av opphetede debatter og at folk kan få brutt ned fordommene sine ved å bli kjent med andre på chat. Finnes det samisk pass forresten?

Unni K sa...

Nei, men kanskje jeg skal ta utfordringen og gjøre som han studenten som laget et pass for et ukjent land. Har ikke noen referanse, men det hadde vært moro.

Anonym sa...

Høres ut som noe som kan balle på seg! Haha.. Det vil sikkert provosere noen kraftig hvis du gjør det :-) Blir det samisk råderett over disse arealene det kjempes om blir jo Sameland større. Det finnes jo bittesmå stater som sikkert har egne pass, men jeg vet jo ikke noe om det juridiske rundt dette her..Jeg kjente en dame en gang som malte bilskiltene sine selv. Det gikk en stund, men ikke så lenge...Det var juridisk ikke noen god idé, men praktisk nok så lenge det var snø og vinter, visstnok.

ninsve sa...

Egen samestat, meget tøtsji tema, og (tror jeg) noe av grunnen til den voldsomme fornorskningspolitikken som samene blei utsatt for (skal se om jeg finner belegg for den påstanden).
Han som lagde seg sin egen stat og utstedet egne pass må jo være den svenske kunstneren Lars Vilks. Landet heter Ladonia. Akkurat nå pågår en intens valgkanpanje før presidentvalget i følge New Herald. Vi kan bli citizens vi også! Hm, finner ikke noe pass...
Eller kanskje det er han her du tenker på: Morten Holmefjord, som var visekonge i Fusa, men blei stemt ut...(Kanskje elev av Vilks som har jobba på kunstakademiet i Bergen).
Eller kanskje det var en helt annen.

ninsve sa...

Edith Södergrans mest berømte dikt heter forresten "Landet som icke är".
Her fant jeg en morsom artikkel om kart over land som ikke er...

Unni K sa...

Takk for interessante innspill. Her er han som fikk laget pass på navnet Republicof Benny Andrè,se http://www.dagbladet.no/kultur/2007/01/12/488638.html(kan ikke å lage en lenke på comments..)men han var jo norsk statsborger.Når man ser hvor stort areal som egentlig var sameland, Sapmi, så er det jo utrolig hvordan kartet ser ut i dag. Min mann pleier å si at vi er så opprørte over kurdernes situasjon i Midt Østen, men vår egen historie koster vi glatt under teppet, og han har jo noe rett i det.

Jorunn Solli sa...

Forsinkede lykkeønskninger og gratulasjoner fra meg også :~)

Unni K sa...

På Wikipedia finnes kartet over
Landet som ikke er

ninsve sa...

Hehe, ser ut til at sørnorge har blåst seg opp noe voldsomt siden den gang.